foto Anders Bohman

Drottningen av Svartvattnet
- en film om Kerstin Ekman

Sändes i mars och juli 2008 i SVT 2

Flykt och närvaro, hemlighet, lek, främlingskap och skapande. Ett möte med författaren Kerstin Ekman. En dokumentär resa med författaren till långfilmsinspelning av hennes filmmanus Varg i Valsjöbyn och Östersund, kyrkospel och research i Lund och hemmaliv i Hallstavik. Hon är med när hennes texter möter film, teater, kyrka och läsare.

foto - Anders Bohman, fsf
ljud - Lars Jameson
musik - Sebastian Öberg
grafik - Josefin Herolf
längd - 58 min
format - HD

I filmen får vi följa med Kerstin Ekman till Valsjöbyn för inspelningen av filmen Varg. Där träffar hon förutom filmteamet också sina gamla grannar och bekanta.

Hon berättar om den här bygden och vad den betytt för hennes författarskap, om hur romankaraktärerna kom till, vad det är här som hon tycker är viktigt, varför hon flyttade hit och hur människorna här reagerat på att bli omskrivna.

Samtalen kring hennes romantrilogi Vargskinnet kommer också in på parallellerna till hennes eget liv och hur hon hittat stoffet till det som utspelar sig i andra tider och på andra platser.

Resan fortsätter in i hennes litterära värld av glasblåsning, renskiljning, matlagning, skogsavverkning, gudstjänstliv och mänskliga möten, som när hon i Lund träffar ensemblen som gör kyrkospel av Vargskinntrilogins tredje del Skraplotter.

Fokus ligger på romantrilogin Vargskinnet som utspelar sig i området kring Valsjöbyn i Jämtland där Kerstin Ekman själv bodde under 19 år. På många sätt är den här trilogin sammanfattande för hennes författarskap; samhällsengagemanget, kärleken till naturen, de komplexa karaktärerna och känslan av att människor, gärningar och tid alltid är oändligt sammanflätade.

Utöver Kerstin Ekman och de människor hon arbetar med och möter, medverkar en grupp läsare som har ett mustigt samtal där betydelsen av berättelser blir tydlig genom deras högst personliga relationer till romankaraktärerna och Kerstin Ekmans litterära värld.